Vénafejlődési rendellenességek

Kezelés

Érmalformációk kezelése összetett feladat. A terápia során fontos szerepet kapnak az oki sebészi kezelések, a nem sebészi eljárások és az érelzárási módszerek. Az érfejlődési rendellenességek mind tünetre, mind okokra vonatkozóan nagyon eltérőek, így a kezelésük is szerteágazó.

Vénafejlődési rendellenességek

Általánosságban elmondható, hogy:

 • Az értörzset érintő elváltozások kezelése inkább sebészi tevékenység (a felesleg kiirtása, a hiány pótlása, áthidalások, elterelések, vénás aneurysmák idegen anyagú körülölelése, visszér-nyirokér áthidalások, visszér + nyirokcsomó egyesítés, billentyűképzés, stentek stb.);
 • A kisereket érintő elváltozások kezelése általában nem-sebészi, intervenciós radiológiai eljárás, külső, érszúrásos katéter felvezetéses technikával (eltömeszelés, beragasztás, hegesítő injekciós kezelés, gyógyszeres kezelések, lezárások stb.);

A komoly érfejlődési hibák sokkal inkább többszöri műtétet, karbantartó kezelést és gondozást igényelnek, mint egyetlen oki terápiát. Ezekben az esetekben minél korábban kezdődik a kezelés, annál jobb eredmények érhetők el. Nem gyógyítható minden esetben a foltos, vastagabb és hosszabb végtag. A kezelés ezekben az esetekben a súlyos későbbi hatások kialakulását késleltetheti, előzheti meg.

 

Az érmalformációk sebészi vagy intervenciós radiológiai kezelése gyakran kiegészül:

 • kompressziós kezeléssel (gumiharisnya, bandage-kezelés);
 • gyógytornával;
 • nyirokmasszázs;
 • gyógyszeres kezeléssel;
 • hideg-meleg váltott fürdőkezelésekkel;
 • hydro- és balneoterápiával;
 • diétával;
 • ortopéd műtétekkel (végtaghossz kiegyenlítése);
 • járó segédeszközök használatával…stb.

 

A kevésbé súlyos, leginkább a bőrfelszínt és a bőrfelszínhez közeli szöveteket érintő érmalformációk kezelése ma már sokkal hatékonyabb. A tűzfolt kozmetikai szempontból nagyon zavaró lehet. A foltok eltakarhatók speciális, erre a célra fejlesztett fedősminkkel vagy bőrszínű pigmentet használva tetoválással. Ma már azonban a tűzfolt és a hasonló jellegű elváltozások első számú kezelését a lézeres műtétek jelentik.

Minél fiatalabb a beteg, annál könnyebb eltávolítani a tűzfoltot, de idősebb korban is nagy hatékonysággal kezelhető.  A tűzfolt lézeres kezeléséről bővebben itt olvashat.

A haemangiomát gyakran összekeverik az érfejlődési rendellenesség során kialakult bőrelváltozásokkal, azonban ez nem fejlődési rendellenesség, hanem jóindulatú daganatos elváltozás. A csecsemők leggyakoribb jóindulatú daganatos megbetegedése. Amennyiben a veleszületett hemangioma kisebb, akkor nagy esély van arra, hogy idővel visszafejlődik, ezért ebben az esetben kezelést nem igényel, csak folyamatos megfigyelést. Amennyiben ez a gyerekkori hemangioma nagyon megnő, vagy egyéb problémát is okoz, esetleg kifekélyesedik, kisebesedik, fáj vagy vérzik, akkor fontos a szakszerű kezelése.

 • Vérzés esetén nyomókötést helyeznek rá;
 • Kifekélyesedés esetén a sebet kezelik;
 • A haemangióma növekedésének megállítására Cryo-terápiát használnak: egy mínusz 90 fokra lehűtött szonda segítségével „lefagyasztják” az elváltozást;
 • Amennyiben a hemangioma már megnőtt, ebben az esetben lézeres kezeléssel , hagyományos sebészeti megoldással, vagy szkleroterápiával (injekciós kezelés) gyógyítható;

A hemangiomák gyakran maguktól is visszafejlődhetnek, ezért csak akkor kezelik, ha gyorsan növekednek vagy gátolják a látást, a légzést, kifekélyesednek, vagy kozmetikai problémát okoznak. Az arcon elhelyezkedő jóindulatú elváltozásokat a fentieken kívül akkor kezelik, ha 5-6 éves korra nem múlnak el.

A hemangióma felnőttkorban nem okoz a gyerekkori elváltozáshoz hasonló tüneteket. Leginkább apró piros pöttyök formájában jelentkezik, melyek később kidudorodhatnak. Kezelésük megegyezik a gyerekkori haemangioma kezelésével, de leginkább abban az esetben ha esztétikailag zavaró, vagy elhelyezkedése miatt gyakran sérül (az érintett például belekap). Szépen, nyom nélkül eltávolítható.

 

VISSZÉRVONAL: Dr. Szabó Attila visszér-specialista ajánlásával.

Kérdése van?

 • * Részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: Adatkezelési tájékoztató

Kapcsolat

Magyarország egyedülálló visszérbetegségekkel kapcsolatos információs vonala 9-17 óra között normál tarifával hívható.

06-30-9-886625

06-1-3-886625