Vénafejlődési rendellenességek

Tünetek

Az érfejlődési zavarnak nagyon sok megjelenési formája, variációja van. Ráadásul ugyanaz a tünet számos különböző okra vezethető vissza. Amellett, hogy a tünetek változatosak, az elváltozás súlyosságától függően nagyon eltérő módon kezelhetőek.

A leggyakoribb tünetek a bőr foltossága, pirosas, lilás, bíborszínű elszíneződése, érrajzolathalmaza, bőr felszínen megjelenő kidudorodások. Ezen túl a végtag vastagabb, és/vagy hosszabb volta is utalhat a mélyebb szövetekben kialakult érfejlődési rendellenességre.

Az érfejlődési rendellenességek kevésbé problémás formái általában a bőrfelszínhez közel vagy a bőrfelszínen jelentkeznek. Amennyiben az elváltozás a mélyebb szöveteket érinti (csontokat, izmokat), akkor az veszélyesebb, nem minden esetben gyógyítható, kezelhető elváltozásokat hozhat létre.

A leggyakrabban észlelt jelenség a tűzfolt, illetve a hemangioma, mely nem érmalformáció, nem fejlődési rendellenesség, hanem hasonló tüneteket mutató daganatos elváltozás.

A tűzfolt a bőr jóindulatú elváltozása. A kapillárisokat érintő maradandó fejlődési rendellenesség. Szabálytalan alakú, vörös elszíneződés, amely a bőr kisereinek rendellenes fejlődése és tágulata következtében jön létre. Gyakran már a születéskor látható. Lapos, a bőr szintjében lévő fejlődési rendellenesség. Nagyságától és elhelyezkedésétől függően, komoly kozmetikai problémákat is okozhat. A tűzfolt a bőrt érintő elváltozás, azonban ha a nagyobb ereket is érinti a fejlődési rendellenesség, akkor a végtagok is deformálódhatnak. A tűzfolt már születéskor jelen van, és együtt nő a gyermekkel. A bőrön lévő elváltozások, elszíneződések kezelésére jó hatásfokkal alkalmazható a lézer. A tűzfoltot gyakran összekeverik az újszülöttek jellegzetes “lazacfoltjával”, más néven “gólyacsípésével”. Ez általában az arc középvonalában, esetleg tarkótájon jelenik meg. Szintén halványpirosas elszíneződés. Fontos megkülönböztetni a tűzfolttól, mert a lazacfolt nem igényel kezelést, magától eltűnik néhány hónap alatt. A tűzfolt kezeléséről bővebben itt olvashat.

A haemangioma az erek jóindulatú daganatos elváltozása, a csecsemőkor leggyakoribb daganata, de kialakulhat felnőttkorban is.  A csecsemőkori hemangioma egy vörös, tumorszerű növekmény a bőrön, amely születéskor még alig látható, viszont pár hetes kortól bárhol a testfelszínen kis piros értágulatok formájában jelentkezhet. Ezt követően a veleszületett hemangiomára gyors növekedés jellemző körülbelül a gyermek egy éves koráig, majd az esetek közel felében magától visszahúzódik, eltűnik. Az elváltozás csecsemőkorban nagyon nagyra, akár almányi méretűre is megnőhet. Az orron vagy a gége környékén kialakulva légzési nehézséget, a szemhéjon jelentkezve látási problémákat is okozhat. Súlyosabb esetben kifekélyesedhet, vérezhet, ha rossz helyen van, fájdalmat is okozhat. Csecsemőkorban sokkal nagyobb méretű is lehet az elváltozás, mint a később kialakuló haemangioma esetében. Felnőttkorban az apró hemangiomák akár nagy számban is megjelenhetnek, pici, vörös pontok formájában. Először mindig pici folt jelentkezik, majd ez kis kitüremkedő csomócskává válik. Esztétikailag lehet zavaró.

A haemangioma kezeléséről bővebben itt olvashat.

VISSZÉRVONAL: Dr. Szabó Attila visszér-specialista ajánlásával.

Kérdése van?

  • * Részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: Adatkezelési tájékoztató

Kapcsolat

Magyarország egyedülálló visszérbetegségekkel kapcsolatos információs vonala 9-17 óra között normál tarifával hívható.

06-30-9-886625

06-1-3-886625