Lábszárfekély

Fekély típusok

A lábszárfekélyt fő eredete, oka szerint három nagy csoportba sorolhatjuk:

 

1. Vénás fekély

A lábszárfekélyek döntő része vénás eredetű megbetegedésre vezethető vissza. A vénás keringési zavar végső stádiuma. Éppen ezért számtalan előjele van: ödéma, „nehéz láb” érzés, a bőr pigmentációja, visszér, seprűvéna kialakulása. Amennyiben e tünetek és betegség kezelése időben megtörténik, úgy a vénás lábszárfekély megelőzhető.

A vénás lábszárfekély kialakulása során a rossz oxigénellátás, a salakanyagok és méreganyagok pangása gyulladáshoz vezethet, ami szövetelhalást, így fekélyes sebet eredményez. Vagyis vénás lábszárfekély esetén nem szükséges külső sérülés a sebek kialakulásához.

A vénás fekély gyakori szövődményei a fertőzések, az orbánc, az ekcéma és a vérzések.

A vénás lábszárfekély kezelésénél fontos az ödémák csökkentése, kompressziós kötéssel, harisnyával. Emellett nélkülözhetetlen a seb szakszerű ellátása, kezelése.

2. Artériás fekély

A fekélyek kisebb része artériás megbetegedésre vezethető vissza. Ebben az esetben valamilyen érelzáródás akadályozza a keringést, így a terület megfelelő vérellátását. Ezt leggyakrabban  érelmeszesedés okozza. Emellett többek között artériás trombózisok vagy heveny artériás embólia is oka lehet az érelzáródásnak.

Az artériás fekély kezelésének alapja a szűkült szakaszon a vérellátás normalizálása érhártya eltávolítással, érprotézissel, vagy elkerülő ér beültetésével. Kezelés nélkül az alsó végtag artériás érelzáródása a láb elüszkösödését okozhatja.

Az artériás és vénás eredetű fekély tünetei, alapvetően térnek el abban, hogy míg a vénás fekély szinte fájdalommentes, addig az artériás fekély nagy fájdalommal jár.

3. Neurotrófiás zavarok ( pl: diabétesz) okozta lábszárfekély

A szervezetben az idegek általánosan ismert funkciójukon túl táplálják is a szöveteket. A cukorbetegség során létrejövő idegkárosodás (neuropátia) hatására ezt a feladatát az ideg nem látja el megfelelően és ez a bőr fekélyes elváltozását is okozhatja. Emellett a cukorbetegség okozhatja az erek elmeszesedését, a kiserek megbetegedését, a szövetek fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenységét, melyek szintén  hozzájárulnak a lábszárfekély kialakulásához.A lábamputálás egyik leggyakoribb oka a diabétesz okozta fekélyesedés.Neurotrófiás zavarok okozta lábszárfekély  esetében a gyógyulás alapja az alapbetegség kezelése. Fontos a megfelelő lábbeli viselete, a gyulladások hatékony kezelése, és a már kialakult seb tisztán tartása.Míg a vénás eredetű fekély rendszerint nem jár fájdalommal, addig az artériás, a neurotrófiás és kevert eredetű betegség fájdalmas.

Panaszok esetén forduljon háziorvosához, kezelőorvosához, vagy keresse fel fekélykezelő centrumunkat, hogy az Ön számára legmegfelelőbb kezelést tudja kiválasztani.

Tünetek

A lábszárfekély tünetei

  • kiterjedt, szabálytalan szélű sebek;
  • a sebek mélyek is lehetnek, akár a sípcsontig is terjedhetnek;
  • nedvedzés;
  • kezelés nélkül, sárgás, zöldes bűzös lepedék a seben;

A lábszárfekély kialakulásának szakaszai

  • A vénás eredetű lábszárfekélyek első jele a bőr sötétvöröses vagy bíborszínű elváltozása a lábon. A bőr ezeken a területeken viszketőssé és szárazzá is válhat;
  • Kezelés nélkül idővel kialakul a lábszárfekély, amely a sebképződésen túl a láb feldagadásával és bizonyos típusoknál fájdalommal jár együtt;
  • Abban az esetben, ha a lábszáron kialakult fekély elfertőződik, a seb kellemetlen szagúvá válhat és elgennyesedhet;

Fontos már a korai tünetek jelentkezése esetén érsebész szakorvos segítségét kérni, hiszen az újonnan kialakult és kisebb méretű fekélyek gyógyítása sokkal könnyebb, mint a régebbi sebeké.

 

VISSZÉRVONAL: Dr. Szabó Attila visszér-specialista ajánlásával.

Kérdése van?

  • * Részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: Adatkezelési tájékoztató

Kapcsolat

Magyarország egyedülálló visszérbetegségekkel kapcsolatos információs vonala 9-17 óra között normál tarifával hívható.

06-30-9-886625

06-1-3-886625