A visszérműtét lényege

A visszérműtét lényege

A visszérműtét célja a beteg vénában a vér áramlásának megszüntetése. A hagyományos műtéti megoldás során ezt a kitágult visszeret eltávolítják. A modern visszérműtétek esetében minimális beavatkozással elzárják. Ez utóbbi esetben, miután a véna elveszíti funkcióját, elhal és felszívódik a szervezetben.

A modern műtéti eljárások két nagy csoportja különböztethető meg:

  • Az egyik a helyi érzéstelenítésben, úgynevezett tumeszcens anesztéziában végezhető műtétek csoportja. Ide tartoznak a lézeres műtétek és a rádiófrekvenciás műtétek (endotermális abláció). E műtétek esetében az érbe a bőrön keresztül hatolnak be. Az eljárás során valamilyen generátor segítségével lézeres, vagy rádiófrekvenciás energiát állítanak elő. Az így előálított hőhatás zárja el az eret. Mindkét módszer 97% feletti hosszú távú eredményességet mutat.
  • A másik csoportba tartoznak az érzéstelenítést nem igénylő beavatkozások:
    • Hab szkleroterápia (a kisebb erek, oldalágak és seprűvénák kezelésére),
    • Ragasztóval történő érelzárás.

A visszérműtétet az esetek döntő többségében egyszerre csak az egyik oldali végtagon végzik el. Ennek oka egyrészt az a cél, hogy minél hamarabb fel tudjon kelni a beteg. Bármilyen kis megterhelést jelent a beavatkozás, ez kétoldali műtét esetében biztosan korlátozná a beteg mozgását, növelné az inaktivitás miatti trombózis kockázatát. Másrészt a kétoldali beavatkozás során a helyi érzéstelenítő oldat mennyisége esetleg túllépné az egyszerre beadható maximumot, ezzel is felesleges kockázatot okozva. Bizonyos ritka esetben elvégezhető a másik oldal részleges műtétje egy ülésben a másik végtag teljes műtétjével.

 

VISSZÉRVONAL: Dr. Szabó Attila visszér-specialista ajánlásával.

Kérdése van?

  • * Részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: Adatkezelési tájékoztató

Kapcsolat

Magyarország egyedülálló visszérbetegségekkel kapcsolatos információs vonala 9-17 óra között normál tarifával hívható.

06-30-9-886625

06-1-3-886625