Lábszárfekély

Lábszárfekély

Az Európai Unióban a vénás lábszárfekély a lakosság 1%-ánál fordul elő, míg Magyarországon 100.000-re becsülhető a betegek száma.

A lábszárfekély bármely életkorban előfordulhat, leggyakrabban azonban a középkorú és idősebb korosztályt érinti, férfiakat és nőket egyaránt. Általában nem önálló kórkép, hanem más betegség következtében alakul ki.

A lábszárfekély a szövetek felszínének elhalása, melynek következtében az érintett területen szövethiány (seb) jön létre. A sebek leggyakrabban a boka környékén jelennek meg. Ennek oka, hogy egyrészt ennek a területnek a legrosszabb a vérellátottsága, másrészt a test egyik legalsó pontjaként nagy nyomásnak is van kitéve. A sebek nehezen gyógyulnak, hamar kiújulnak, kezelés nélkül a méretük folyamatosan nő.

A fekélyek a keletkezett vizenyő miatt gyakran nedvedzőek, kezelés nélkül sárgás, esetleg zöldes, bűzös lepedékkel fedettek.

A lábszárfekély típusairól és diagnózisáról a linkre kattintva olvashat bővebben.

A lábszárfekély az életminőséget jelentősen rontó állapot, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrást jelent. Megfelelő kezelés hiányában akár a végtag elvesztését is eredményezheti.

 

Kérdése van?

  • * Részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: Adatkezelési tájékoztató

Kapcsolat

Magyarország egyedülálló visszérbetegségekkel kapcsolatos információs vonala 9-17 óra között normál tarifával hívható.

06-30-9-886625

06-1-3-886625