A visszérműtét szerepe

A visszérműtét szerepe

A visszértágulat fokozatosan alakul ki. Az eltérő stádiumokban eltérő kezelési módok javasoltak. Ezen kezelések fontos része a II. stádiumtól a műtéti eljárás.

A betegség stádiumai:

1. stádium: Ebben a szakaszban nincsenek látható jelek, és csak enyhe panaszok jelentkeznek, például terhelésre a láb és a lábszár megduzzad, viszkető, égő érzés jelentkezik. A duplex vizsgálat ép billentyűzetet mutat.

  • Ebben a szakaszban döntő a megelőzés. Például álló-ülő tevékenységnél, repülésnél I-es kompressziós fokozatú gyógyharisnya viselése javasolt. Napi 10 perces rendszeres séta, vagy úszás, biciklizés beépítése a mindennapokba. A panaszokat gyógyszer enyhítheti, de a folyamatot nem állítja meg.

2. stádium: Ebben a szakaszban mérsékelt panaszok jelentkeznek, a visszeresség láthatóvá válik. A duplex ultrahang vizsgálat vénabillentyű elégtelenséget mutat.

  • A kompressziós kezelés mellett a visszerek megjelenésével már indokolt lehet a műtéti eljárás. Ebben a szakaszban a műtét sokat segít a jó kozmetikai végeredmény elérésében, hiszen még a maradandó bőrtünetek kialakulása előtt kezeli a problémát.

3. stádium: Ez a lezajlott és ismételt visszérgyulladások időszaka. A lábszáron a bőr már barnásan elszíneződött.

4. stádium: Súlyos vénás keringési elégtelenség, lábszárfekély, maradandó szöveti károsodás jelentkezik és marad fenn tartósan.

  • A III. és IV. stádiumban egyértelműen műtét ajánlott. A kialakult bőrtünetek sajnos már maradandóak. A műtét szerepe ebben a szakaszban a további állapotromlás megakadályozása, a kialakult fekély gyógyítása.

 

VISSZÉRVONAL: Dr. Szabó Attila visszér-specialista ajánlásával.

Kérdése van?

  • * Részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: Adatkezelési tájékoztató

Kapcsolat

Magyarország egyedülálló visszérbetegségekkel kapcsolatos információs vonala 9-17 óra között normál tarifával hívható.

06-30-9-886625

06-1-3-886625