Vánás elégtelenség

Tünetek

A vénás elégtelenségnek vannak szubjektív, nehezen mérhető, nem látható tünetei, mint az estére kialakuló nehézláb-érzés, éjszaka jelentkező lábgörcsök, fáradékonyság, feszülés, dagadásérzés, melegségérzés, paresztézia, viszketés vagy akár a nyugtalan láb-szindróma.

Ezzel párhuzamosan objektív tünetek is jelentkezhetnek, mint a visszeresség, az ödéma, a hiperpigmentáció, az ekcéma, a bőratrófia vagy a kifekélyesedés.

A krónikus vénás elégtelenség nem jár együtt minden esetben látványos tünetekkel.  Abban az esetben, ha a mélyebben fekvő, nem látható vénák károsodtak, akkor nem jelentkezik nagyfokú visszeresség, nem látványos a tünet, így sokan nem is gondolnak arra, hogy az egyéb panaszaik oka a vénás elégtelenség lehet. Gyakran csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fájdalom állandósul, vagy már szövődmények kezdenek kialakulni a bőrön, például a boka körüli bőr barnásan elszíneződik, kemény tapintatúvá válik.

 

A betegség lefolyása alapján a krónikus vénás elégtelenség 6 stádiumát különböztetik meg:

0. stádium Tünetmentes állapot;
1. stádium Seprűvénák vagy pókháló vénák megjelenése;
2. stádium Nagyobb, tágult felületes vénák megjelenése a seprűvénák mellett. A láb nehéz, fáradt, esetleg fájdalom is jelentkezik;
3. stádium A láb vizenyős, duzzadt lesz;
4. stádium Jellegzetes bőrtünetek jelentkeznek: a bőrfelszín tömötté, keménnyé válik, leggyakrabban a boka körül, barnásan elszíneződik, a barna foltok között pedig apró fehér, sorvadt területek alakulnak ki;
5. stádium Kifekélyesedés nélkül kialakuló világos színű hegek is megjelennek;
6. stádium Lábszárfekély kialakulása leggyakrabban a bokakörnyéki területeken;

A korai kezeléssel a szövődmények megelőzhetőek.

 

VISSZÉRVONAL: Dr. Szabó Attila visszér-specialista ajánlásával.

Kérdése van?

  • * Részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: Adatkezelési tájékoztató

Kapcsolat

Magyarország egyedülálló visszérbetegségekkel kapcsolatos információs vonala 9-17 óra között normál tarifával hívható.

06-30-9-886625

06-1-3-886625