Műtéti megoldások

Egyéb műtéti megoldások

Injekciós kezelés (szkleroterápia)

A szkleroterápia során a kisebb erek, oldalágak és seprűvénák kezelésére az orvos speciális folyadékot fecskendez az erekbe, ezzel mesterségesen gyulladást okozva az érben és annak környezetében. Ennek hatására a kitágult vénák összehúzódnak és néhány hét elteltével a kezelt visszér elhalványul, majd eltűnik. Az eljárás ambulánsan végezhető, minimális kellemetlenséggel jár és általában hegek nélkül gyógyul.

Műtéti megoldások

Leggyakrabban az alsó végtagok visszereinek kezelésére használják, de alkalmazható arcon, az orr melletti kis erek, és bárhol, a testszerte előforduló vaszkuláris malformációk kezelésére is.

A módszer továbbfejlesztett változata a habosított injekciós kezelés (hab szkleroterápia), mely nagyobb oldalági, akár főtörzsi visszerek kezelésére is alkalmas. Ilyenkor a befecskendezendő anyagot levegővel felhabosítják, így az jobban a célterületnél marad, emellett a levegő elősegíti az érfal károsodását. Az eljárás közben nem szükséges érzéstelenítés.

A kezelés után kompressziós terápia javasolt, amely az ér nagyságától függően 1-2 naptól akár 7-10 napig terjedhet.

A szkleroterápiás kezelés járhat kellemetlenségekkel:

  • Gyakran kell kezelésre járni.
  • Fáslit vagy harisnyát kell hordani.
  • A begyulladt erek olykor kellemetlenek.
  • Rövidebb-hosszabb idő elteltével ugyanaz az ér ismét megjelenhet.

A szkleroterápia lehetséges szövődményei:

  • Allergiás reakció a szkleroterápia során használt anyagra.
  • Nem megfelelően alkalmazott eljárás esetén fekély alakulhat ki.
  • A szúrás vagy az egész véna mentén elszíneződés jelentkezhet, mely a kezelések kb. 30%-ában fordul elő. Általában hetek-hónapok alatt felszívódik, de néha végleges pigmentáció alakul ki.
  • Véralvadék kialakulása a szkleroterápia során.
  • Kis érfonat (matting) kialakulása a szúrás helyén, mely magától elhalványul.

 

Endoszkópos visszérsebészet

Több eljárást is magában foglal, lényege, hogy általában folyadékkal, esetleg gázzal (CO2) felfújják az ér környezetét, mikró manipulátorok segítségével videó monitoron keresztül ellenőrizve távolítják el az ereket. Az endoszkópos műtétet ma már csak előrehaladott esetekben alkalmazzák.

Trivex módszer

Az eljárás során a bőrön átvilágítva, a visszereket látva távolítják el az ereket. Főként a szövődményes visszeresség esetén, bizonyos visszér típusoknál, lábszárfekélyeknél lehet hasznos.

Ambuláns visszér eltávolítás kis metszésekkel

Az eljárás során kis metszéseken keresztül – a módszer továbbfejlesztett változata szerint tűszúrásnyi lyukakon (phlebectomia) – történik a visszér eltávolítása. A beavatkozások ambuláns kezelés keretében, helyi érzéstelenítésben történnek.

 

VISSZÉRVONAL: Dr. Szabó Attila visszér-specialista ajánlásával.

Kérdése van?

  • * Részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: Adatkezelési tájékoztató

Kapcsolat

Magyarország egyedülálló visszérbetegségekkel kapcsolatos információs vonala 9-17 óra között normál tarifával hívható.

06-30-9-886625

06-1-3-886625