Visszértágulat

A visszérbetegség tünetei

A visszérbetegségnek attól függően, hogy a betegség mely stádiumában van a beteg, eltérőek és egyre súlyosabbak a tünetei.

Visszértágulat

1. fázis: Tünetmentes állapot. Ebben a kezdeti állapotban még nem jelentkeznek szabad szemmel is látható tünetek, de különböző panaszok utalhatnak a keringési zavarra. Ilyen figyelmeztető jel lehet, ha esténként megdagad a láb, fáradékonyabb lesz, vagy a beteg nehézláb-érzést tapasztal.

2. fázis: Seprűvénák vagy pókvénák (hálózatos visszeresség) megjelenése. Általában először a belső talpélen és a belbokákon észlelhető apró tágult visszérhálózat, mert ezen területek érhálózata a legérzékenyebb.

3. fázis: A folyamat előrehaladtával a látványos, nagyobb, tágult vénák is megjelennek a seprűvénák mellett.

4. fázis: Vizenyő (oedema) megjelenése. A láb már nem csak esténként, hanem gyakran napközben is, kevés fizikai tevékenységre is bedagad. Ekkor a folyadék már nem tud megfelelően visszaszívódni, az érintett terület szöveteiben halmozódik fel.

5. fázis: Jellegzetes bőrtünetek megjelenése. A bőrfelszín tömötté, keménnyé válik. A bőr fokozatosan barnásan elszíneződik, a barna foltok között pedig apró fehér, sorvadt területek is kialakulnak. Ez annak a következménye, hogy az erekben a megnövekedett nyomás hatására a vér kipréselődik a környező szövetekbe. Emellett, mivel a kitágult visszerek a salakanyagot nem képesek megfelelően eltávolítani, a bőrön viszkető ekcémás kiütések jelennek meg (visszeres ekcéma), melyek leggyakrabban a bokák környékéről terjednek.

6. fázis: Kifekélyesedés nélkül kialakuló világos hegek megjelenése (hegesedés). A rossz keringésű bőr az ott rekedt salakanyagok következményeként piros, enyhén meleg tapintatú, gyulladt lehet. Ez a gyulladás idézi elő foltokban a világos hegeket.

7. fázis: Lábszárfekélyek megjelenése. Ez az alsóvégtagi vénabetegségek végső stádiumát jelenti. A különböző méretű, nem gyógyuló sebek (Ulcus cruris) kialakulását a nem megfelelő keringésből fakadó oxigénhiányos állapot miatt bekövetkező szövetelhalás idézi elő. A fekélyek kialakulását általában egy kisebb sérülés, ekcéma vagy orbánc előzi meg, ami kisebesedik, nem gyógyul, folyamatosan növekszik és mélyül.

Kísérő tünetek

A fent részletezett folyamatosan súlyosbodó, látható tüneteket változatos panaszok kísérik, melyek már a tünetmentes állapotban is jelen lehetnek. Ilyen panaszok lehetnek az alábbiak:

  • Fáradékonyság;
  • Nehézláb-érzés;
  • Feszülésérzés a végtagban;
  • Időnként (általában éjszaka) lábikragörcs;
  • Viszketés;
  • Tompa fájdalom;
  • Zsibbadás.

 

A visszérbetegség kezelés nélkül folyamatosan súlyosbodik. Időben felismerve, kisebb-nagyobb életmódbeli változtatásokkal, modern terápiás eszközök alkalmazásával viszont nagyon jól kezelhető.

 

VISSZÉRVONAL: Dr. Szabó Attila visszér-specialista ajánlásával.

Kérdése van?

  • * Részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: Adatkezelési tájékoztató

Kapcsolat

Magyarország egyedülálló visszérbetegségekkel kapcsolatos információs vonala 9-17 óra között normál tarifával hívható.

06-30-9-886625

06-1-3-886625